2018, Zita módra

Ez volt életem egyik legnehezebb, mégis legjobb éve eddig. Amióta Izlandon élek, a tipikus “fogadalmas” időszak nekem nyárra tolódott. Amikor megvettem Elise naptárját, ami júliussal kezdődik, csak erősítettem ezen a szokásomon, így 2018 nekem igazán júliusban kezdődött.

action-architecture-blurred-background-386007.jpg

Szóval álljon most itt a fél-év összefoglalóm

Június közepén elkezdtem a munkába és a munkából gyalog járni, közben hangos könyveket hallgatni, és a hónap végén a minden reggeli tornát is. Rájöttem, hogy az év végéig nagyjából fél évem van, szóval letöltöttem Elise “célkövető” oldalát (iratkozz fel a hírlevelére, hogy megkapd te is, többféle verzió van, előre dátumozott és üres is) és megígértem magamnak, hogy egy éven keresztül legalább heti hat alkalommal tornázom, hogy megnézzem, mire képes a testem akkor, ha nem hagyom abba a mozgást (és az egészséges evést) pár hónap után. Ez a pár dolog sokféleképpen változtatott az életemen, pedig még csak fél év telt el. (Itt a célkövetőm képe még múlt hétről).

 • 189 nap telt el azóta

 • Ebből 167 napon tornáztam (nagyjából 5.640 percet, vagy 94 órát, ami átlag 34 perc tornánként).

 • Meghallgattam 7 könyvet (lista lejjebb arról a hatról, amit szívesen ajánlok).

 • Meghallgattam 32 podcast részt (megmutatom majd a legjobbakat).

 • Megtettem napi átlag 12700 lépést.

 • Napi átlag 6 órát aludtam.

Mit is jelent ez?

Torna

Imádok mozogni, különösen reggel. Nem vagyok egy kukorékoló típus, de szeretem a reggeleket. Tudom, hogy ez így fura… De se veled-se nélküled kapcsolatom van az alvással. Rettentően szeretek aludni, de utálom, hogy annyival többet megtehetnék, ha nem kellene. Ezért elkezdtem felkelni korán, hogy be tudjam iktatni a 30 perces tornámat mielőtt a gyerekek felébrednek, mivel esténként többször aludtam el altatás közben, mint nem. Reggel tornázni eleinte volt csak nehéz, aztán egyre több energiám lett napközben, és már reggel hatkor úgy éreztem, hogy elértem valamit aznap. (Kiderült, hogy ezzel olyasmit tettem, ami nagyon hasznos, anélkül, hogy tudtam volna róla. Kutatások azt mutatták, hogy ha már a nap kezdetén vannak “apró győzelmeid”, akkor sokkal valószínűbb, hogy később is jól fogod érezni magad. Tanúsíthatom, hogy így van).

A rendszeres mozgással kitartóbb, erősebb és izmosabb lettem, de ami még fontosabb, jobban kezelem a napi mókuskereket úgy általában. Még mindig messze vagyok attól, amit elhatároztam, mármint a türelmes anyaképtől, de érzem, hogy jó úton haladok. Elkezdtem hinni magamban, és rájöttem, hogy mennyi mindent el tudok érni, ha kellően odafigyelek.

Könyvek

Még ha csak hetet is hallgattam hat hónap alatt, az is több, mint a semmi. És egy pár eléggé meghatározónak bizonyult. Szinte mindegyik az “önsegítő” kategóriába tartozik, úgyhogy ha a fikciót részesíted előnyben, ugord át ezt a részt. Jövőre talán már az is belefér majd. (És angolul hallgattam őket, de a magyar megfelelőt is belinkelem sima könyv formájában).

 1. How to Win Friends and Influence People (Hogyan szerezzünk barátokat, hogyan bánjunk az emberekkel) Dale Carnegie-től. Egy nagyon jó barátom ajánlotta ezt a könyvet ezer éve, de nagyon vonakodó voltam (a magyar borító még jobban eltántorított volna, csak most nézem). A címe nagyon félrevezető, nekem azt sugallja (főleg az angol), hogy hogyan változtassuk meg azt, akik vagyunk, annak érdekében, hogy másokat befolyásolhassunk. De ez a könyv sokkal több, mint a címe. Segít abban, hogy hogyan fordítsd a figyelmed mások felé, hogyan ne legyél énközpontú, és megmutatja, hogy mennyire fontos igazán odafigyelni másokra. Még így is furán hangzik, mert ezek elég maguktól értetődő dolgok, ez a könyv mégis felnyitja az ember szemét a saját hibáira, és segít abban, hogy hogyan javítson rajtuk. Bárkinek ajánlom mintegy időszakos morális iránytű karbantartásra.

 2. The 5 second rule (Az 5 másodperces szabály - amikor legutóbb kerestem, még nem volt magyarul, de jó!) Mel Robbins-tól. Erről a szabályról egy podcastban hallottam először, és szerepet is játszott abban, hogy elkezdtem reggelente tornázni. De már vagy egy hónapja csináltam, amikor végre rákerestem erre a könyvre. És egy kincsesládát találtam. Ha csak egy könyvet olvasol jövőre, akkor ez legyen az. A legjobb a szerző előadásában hallgatni szerintem, az rengeteget ad hozzá, de biztosan olvasni is szuper. Számomra annyira inspiráló volt, hogy azt el sem tudom mondani. Ez megint csak egy magától értetődő és egyszerű dolog. A szkeptikusok valószínűleg el is intézik annyival, hogy semmi új nincs benne. De szerintem itt az a lényeg, hogy Mel alkimistává válik ebben a folyamatban, és ez a nagyon egyszerű dolog arannyá válik a kezében. Valamiért annyira könnyű elfogadni mindent, amikor ő mondja. Talán mert annyira autentikus és annyira könnyű vele azonosulni. És mindannyiunknak szüksége van egy kis “kemény szeretetre” időről időre, mert elég bénák vagyunk saját magunk nevelésében.

 3. Kick Ass with Mel Robbins: Kétlem, hogy ez megtalálható magyarul, mivel ezek inkább podcast epizódok, amikben Mel mintegy terapeutaként interjúvol meg több embert. Rengeteg felismerést hallhatsz benne, amik után nem tudod nem átvizsgálni a saját életed, és azonnali változtatásokat eszközölni rajta. Nagyon ajánlom, ha beszélsz angolul. Nem titok, hogy nagyon bírom Mel-t, mint az a másik több ezer ember is, akik követik a munkásságát. Megvan az oka.

 4. The Power of Habit (A szokás hatalma) Charles Duhigg-től. Azta. Ez a könyv annyira jó elegye az (ideg)tudományos történeteknek és motiváló tényeknek, hogy nem tudtam abbahagyni. Rengeteg dolgot megmagyaráz a viselkedésünkkel és szokásainkkal kapcsolatban, és elég jó ötleteket ad, hogy hogyan alakítsunk ki jó szokásokat. Az 5 másodperces szabállyal együtt az első helyen áll nálam idén.

 5. Made to Stick (Megragad. Hogyan vigyük sikerre gondolatainkat) Chip & Dean Heath tollából. Egy könyv marketingről és üzletről, amit nagyon szerettem. Arról szól, hogy hogyan érjük el, hogy az ötleteink megragadjanak másokban is, legyen szó egy előadásról, vagy arról, hogy hogyan érjük el, hogy a gyerekeink megtanuljanak valamit, ami fontos. Biztosan újra fogom hallgatni még.

 6. Girl, Wash Your Face Rachel Hollis-tól. Nem találtam meg magyarul sajnos. Fogalmam sem volt, hogy mire számítsak, amikor elkezdtem, csak mindenhol szembejött, és nem akartam tovább ellenállni neki. Örülök, hogy nem tettem. Teli van nagyon jó tanácsokkal, főleg olyan nőknek, akik gyereket nevelnek. De szerintem mindenki talál benne neki való üzenetet. Van benne egy sztori, amit hallgatva ki kellett kapcsolnom, és végigbőgtem az utat a melóhelyig. Annyira azonosulni tudtam vele, és annyira fájdalmas húrokat pengetett… Jó lett volna, ha úgy 19 évesen olvasom el, mert elég sokat segített volna abban, hogy elkerüljek egy rakás olyan szituációt, amiben nem tiszteltem saját magam eléggé ahhoz, hogy felálljak és kinyissam a szám, kiálljak magamért. Ha a húszas éveidben vagy, olvasd el ezt a könyvet, most! És tanulj belőle, kérlek! Még ha nem is értesz benne egyet mindennel (én sem értettem), akkor is rengeteg nagyon mély mondanivalója és üzenete van a nőknek.

Podcast-ok

(Itt sajnos csak angol nyelvű ajánlásaim vannak)

Nem hallgatok sok podcast-ot, mert úgy gondolom, hogy a kevesebb több, ha online tanulási forrásokról van szó (én a podcastokat főként tanulásra használom). Legalábbis egy időben nem érdemes több dologra feliratkozni, mert úgysem képes az ember mindent egyszerre beszippantani, annak csak az a vége, hogy lemarad a legtöbb jóról. Szóval itt is az apró lépések taktikáját alkalmazom.

Már többször beszéltem Elise podcastjáról és a Courage and Clarity podcast-ról. Leginkább őket hallgatom, de most találtam még egyet, amiből pár nagyon hasznos részt meghallgattam már, a Creative Biz Rebellion-t.

Itt vannak a kedvenc részeim:

Finding more in less Elise podcastján

5 steps to side hustle without wrecking yourself (even with a family & job) C&C

How To Stop Fighting Against Your Life & Fall In Love With It Instead ez egy régebbi a C&C podcastból (2017-es), de már háromszor meghallgattam azóta, és szerintem mindenkinek meg kéne.

Séta

Ez az új szerelmem. Minden nap ez az egyedül töltött “én-időm”, és rengeteget segít. Sokkal hatékonyabb vagyok tőle, sokkal tisztább az agyam, és nem érdekel, hogy milyen idő van, ami itt Izlandon elég hasznos. Próbáld ki te is, ha teheted!

Alvás

Na ez az, amiben fejődnöm kell a következő hónapokban. 6 óra nem elég, szóval radikális változtatásokat fogok eszközölni. Ez az egyetlen újévi fogadalmam. Amúgy pedig csak folytatom, amit júliusban elkezdtem.

Az év szava

Minden évben választok egy szót magamnak, ami láthatatlan vezetőként szolgál az adott évre. 2017-ben ez a “Most” volt. 2018-ban a “Tenni”. 2019-re nem egy, hanem két szót választottam: “Szeretet és Türelem”. Erre a kettőre van a legnagyobb szükségem most. Elise erről is beszél a podcastjában, és nagyon jól elmesélik Ali Edwards-val, hogy mimről is szól ez a szóválasztás. Itt a mostani epizód, és a jegyzetekben ott van a többi évben készült részek listája is, mert minden évben leülnek beszélni erről.

Egy másik dolog, ami szorosan kapcsolódik ehhez, az Mel Robbins #MindestReset, azaz “gondolkodásmód újraprogramozás” programja (szintén csak angolul sajnos). Itt tudhatsz meg róla többet. Kíváncsi vagyok, hogy mit hoz ez nekem januárban. Ez inspirált egyébként arra, hogy összeszedjem a jó és kevésbé jó dolgokat az előző évből, hiszen annyira hajlamosak vagyunk csak belerohanni a következő évbe anélkül, hogy megünnepelnénk a sikereinket, és felsorolnánk a hibákat, hogy tanulhassunk belőlük, és jó és hatásos tervet állíthassunk fel a következő évre. Szerintem ez nagyon fontos, akármiért is csináljuk.

Boldog új évet mindenkinek!